Esmatöödeldud köögiviljad nagu kodune kooritud kartul, porgand, kaalikas ja keedu peet on saadaval.
Aste köögivilja tsehhis valmistatud esmatöödeldud köögiviljad pärinevad kõik Saaremaalt ja on ilma säilitusaineteta.

Köögiviljadest

Peaaegu kõiki köögivilju võib süüa toorelt, kuid kulinaarias on kasutusel hulgaliselt võtteid, kuidas köögivilju kuumtöödelda ning konserveerida. Levinuimad võtted on keetmine, aurutamine, hautamine, praadimine, grillimine, vokkimine ja frittimine. Köögiviljadest saab valmistada koos teiste toiduainetega mitmesuguseid toite näiteks köögiviljasuppi, ühepajatoitu, erinevaid püreesid, hautisi, ahjuvorme ja nii edasi.

Mida köögiviljad sisaldavad?

Köögivilju on erinevaid, samas neil on ka ühiseid omadusi:

kõik köögivljad sisaldavad vitamiine ja mineraalaineid
köögivilja veesisaldus on suur 80–95%
köögiviljad sisaldavad rohkesti vees lahustuvaid ja mittelahustuvaid kuidaineid
köögiviljades on vähe rasva
valgusisaldus köögiviljades on tavaliselt madal
enamik köögivilju on vähese kalorsusega ega sisalda kolesterooli